foto Policija

Piše: C. R.

Slovenska policija je objavila nov razpis za pomožno policijo. Pri policiji še dodajajo, da  bo sredo, 16. marca 2022, organizirana javna predstavitev pomožne policije in pogojev, ki jih morajo izpolnjevati kandidati za priključitev.

Tam boste lahko tudi v živo zastavljali vprašanja policijskemu inšpektorju Francu Filipiču s Sektorja uniformirane policije, ter pomožni policistki Tadeji Čretnik.

Predstavitev bo potekala na spletni aplikaciji Zoom, kateri se lahko pridružijo vsi, ki bi jih to zanimalo. Povezavo, številko sestanka in geslo do predstavitve na spletu objavljamo spodaj:

Povezava na Zoom: https://zoom.us/j/91335180864pwd=UitYNWhmZXpSWVFGNmo2a2JxZmlVZz09

Meeting ID: 913 3518 0864

Passcode: 916589

 

Kdo pa so pomožni policisti?

Pomožni policisti, pogosto imenovani tudi rezervisti, so državljani Republike Slovenije, ki so usposobljeni za izvajanje policijskih nalog ter sklenejo pogodbo o prostovoljni službi v pomožni policiji. Pomožni policisti so lahko poklicani v primeru naravnih in drugih nesreč, ko je huje ogrožena javna varnost, v primerih krize oziroma izrednega ali vojnega stanja, ob varnostnih pojavih, ko je potrebna vključitev večjega števila policistov ipd.

Slika je simbolična. (foto: arhiv Demokracije)

Kdo lahko postane pomožni policist/ka?

Prijavite se lahko vsi tisti, ki ste že zaposleni (za določen ali nedoločen čas), pa tudi brezposelni, študenti, upokojenci, če le izpolnjujete razpisne pogoje, kot na primer starost (od dopolnjenega 18. leta do 60. leta), ustrezne psihofizične sposobnosti, srednja strokovna ali srednja splošna izobrazba, državljanstvo Slovenije, vozniški izpit B-kategorije idr. Kot kandidat za pomožnega policista morate opraviti tečaj, ki traja 8 tednov.

Zaključku tečaja pa sledi podpis pogodbe o prostovoljni službi v pomožni policiji, ki velja za obdobje pet let z možnostjo podaljšanja do 65 leta. S podpisom te pogodbe se ne skleni delovno razmerje, temveč gre zgolj za pogodbeni odnos s Policijo. To pomeni, da vam vaša obstoječa pogodba o zaposlitvi z vašim delodajalcem ne preneha veljati, seveda če slednjo imate.

Za čas usposabljanja in opravljanja nalog policije se vašemu delodajalcu krije izgubo dohodka. Delo, ki ga opravite kot pomožni policist pa je seveda plačano, plačano pa ste rudi za stanje pripravljenosti. Pomožni policisti so razporejeni v policijske uprave, ki pokrivajo območja njihovega stalnega prebivališča. Pomožni policisti imajo enaka pooblastila kot poklicni policisti in so deležni vsakoletnega dodatnega usposabljanja. Vse informacije o razpisu najdete TUKAJ.