foto: PU NG

Piše: C. R.

Na območju celotne Slovenije ta teden poteka evropsko usklajena nacionalna preventivna akcija Hitrost in bo potekala vse do 27. marca 2022 in jo izvaja Policija skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa. Pri tem ponovno napovedujemo, da bo jutri, 24. marca 2022, na območju Policijske uprave Nova Gorica kot tudi drugod po državi potekal t. i. maraton nadzora hitrosti.

Policisti Policijske uprave Nova Gorica bodo jutri na Severnem Primorskem izvajali meritve na številnih lokacijah, v nadzor pa bodo vključena vsa tehnična sredstva, ki so na voljo. Sicer pa aktivnosti za umirjanje prometa policisti izvajamo skozi vse leto, maraton nadzora hitrosti pa je le eden od načinov, s katerim opozarjamo na nevarnost prehitre vožnje in spreminjanje vozniških navad, da bi bile naše ceste varnejše za vse.

Neprilagojena hitrost oz. prekoračitev hitrosti je namreč tako v Evropi kot tudi na slovenskih cestah še vedno med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje tako razmeram na cesti kot tudi lastnim vozniškim izkušnjam in sposobnostim bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Če vozimo s prilagojeno hitrostjo in smo pozorni na dogajanje tudi daleč pred svojim vozilom, lahko pravočasno zaznamo prometno ureditev in dogodke ter predvidimo njihov potek in ustrezno ter varno reagiramo. Zato Policiji znova opozarjamo – vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti!

Bodimo odgovorni, vključimo varnostne ukrepe v svoje vozniške navade, vozimo spoštljivo, previdno in strpno. Življenje je najdragocenejša stvar, ki jo imamo, varujmo ga!