Piše: C. R. 

Česa takšnega policisti ne pomnijo. V sredo zvečer so namreč na mejnem prehodu Obrežje opazili, da se je na sektor, ki ni namenjen kontroli osebnih vozil, pripeljal volvo hrvaških registrskih oznak in nadaljeval z vožnjo, ne da bi ustavil.

Možje postave so brž ukrepali in se napotili za njim ter ga izsledili. In so imeli kaj videti. Za volanom je namreč sedel 53-letni Hrvat, v avtu pa še dva otroka, za katera pa ni imel dokumentov. Tudi vozniškega dovoljenja ni imel. Iz njegovega zmedenega govorjenja so ugotovili, da je nameraval peljati otroke iz Zagreba v Reko, ob tem pa sploh ni vedel, da je prečkal mejni prehod, saj je bil prepričan, da gre zgolj za cestninsko postajo in da sploh ni hotel vstopiti v Slovenijo.

Ker je možakar precej zmedeno govoril in povrh vsega še zaudarjal po alkoholnih hlapih, so ga seveda preizkusili z alkotestom, ki je bil zelo zgovoren. Izkazalo se je, da je bil predrzni voznik, ki je izgubil orientacijo, močno “moker pod streho”, saj so mu namerili kar tri promile alkohola. Seveda je sledilo policijsko pridržanje, za oba otroka pa so poskrbeli in poklicali svojce, da so ju prevzeli.

Seveda bo krepko potrjenega možakarja ta izlet krepko udaril po žepu, saj so ga praktično takoj po prekršku privedli pred sodišče. Sodnica  mu  je  izrekla  1200  evrov  globe in stransko sankcijo prepovedi vožnje  v  Sloveniji  za  obdobje enega leta. Policisti so mu zaradi izmika mejni kontroli izdali še plačilni nalog v višini 400 evrov. Kar pa ni nič v primerjavi z njegovim skrajno neodgovornim ravnanjem, s katerim je ogrožal tudi lastna otroka in ostale udeležence v prometu.

Vozniki pod vplivom alkohola so v lanskem letu na območju Policijske uprave Novo  mesto  povzročili 155 prometnih nesreč, kar je skoraj za četrtino več kot v letu 2020. V teh nesrečah sta dve osebi izgubili življenje, 16 jih je utrpelo  hude  poškodbe,  še  64 je bilo lažje poškodovanih (v letu 2020 so vozniki  pod  vplivom alkohola povzročili 126 prometnih nesreč v katerih je ena  oseba  izgubila  življenje, 13 je bilo hudo poškodovanih, 40 pa jih je utrpelo lažje poškodbe). Od leta 2013 je na cestah na območju PU Novo mesto v  prometnih  nesrečah,  ki  so  jih  povzročili  vozniki, ki so vozili pod vplivom alkohola, umrlo 28 ljudi, so sporočili iz PU Novo mesto.

“Predvsem   skrbi   dejstvo,  da  na  našem  območju  delež  alkoholiziranih povzročiteljev  prometnih  nesreč  narašča.  Če  se  je  trend do leta 2019 nekoliko  zmanjševal  in je bil pod 10%, v zadnjih letih ponovno narašča in je  lani  znašal  že 12,3%. Največ alkoholiziranih povzročiteljev nesreč je bilo  v  starostni  skupini  med 35 in 44 let in med 25 in 34 let. Najvišja povprečna   stopnja   alkoholiziranosti   je   bila   v  starostni  skupini
povzročiteljev med 45 in 54 let, in sicer 1,73 g/kg.”

“Policisti  vse  udeležence  v  cestnem  prometu  pozivamo  k previdnosti in strpnosti. Tistim, ki gredo na daljšo pot svetujemo, da se na pot odpravijo spočiti in v hladnejših delih dneva. Ob prvih znakih utrujenosti naj vozilo na  primernem  mestu  ustavijo in si odpočijejo. Opozorilo k previdnosti in strpnosti  namenjamo  tudi  tistim,  ki  bodo  z avtomobilom premagovali le krajše razdalje v domačem okolju. Po naših ugotovitvah so vozniki v domačem okolju  pogosto  manj  previdni,  manj  so  pozorni  na ostale udeležence v prometu  in  morebitne spremembe prometne signalizacije. Na cestah je v tem
obdobju   veliko   pešcev,   kolesarjev   in  motoristov,  ki  spadajo  med najranljivejše  udeležence  v  prometu.  Vozniki  avtomobilov  pri vožnji v domačem  okolju nemalokrat ne uporabljajo smernikov in ob zavijanju levo je to lahko usodno za motorista ali kolesarja, ki pripelje iz nasprotne smeri. Prav   tako   je  znano,  da  telefoniranje  med  vožnjo  bistveno  zmanjša koncentracijo  voznikov.  Vozniki  naj prilagodijo hitrost vožnje veljavnim omejitvam, razmeram na cesti in vozniškim izkušnjam. Za volan naj sedejo le strezni,    tudi   če   imajo   namen   prevoziti   le   nekaj   kilometrov.

Vročina  in povečana toplotna obremenitev vpliva tudi na voznike enoslednih vozil. Kolesarjem in motoristom prav tako svetujemo, da se izogibajo vožnji ob  najbolj  vročih  delih dneva in ne sedejo na kolo ali motor, če so pred tem  pili  alkoholne  pijače.  Poskrbijo  naj  za  svojo vidnost in skušajo predvideti  ravnanja  ostalih  udeležencev  v  prometu  – predvsem voznikov motornih vozil.”