foto: arhiv Demokracije

Piše: C. R.

Danes, 23. oktobra ob 3.50 uri, se je na glavni cesti med Kobaridom in Tolminom zgodila prometna nesreča Is smrtnim izidom in v kateri je ena oseba na kraju podlegla telesnim poškodbam, dve osebi sta bili huje telesno poškodovani.

Po sedanjih ugotovitvah je 26-letni voznik (v njegovem vozilu sta bila še dva sopotnika, stara 26 in 28 let) vozil po omenjeni cesti iz smeri naselja Kamno proti Volarski ravnini. Med vožnjo na omenjeni relaciji je v ostrem desnem in nepreglednem na mokrem in spolzkem vozišču voznik hitrosti in načina vožnje ni prilagodil poteku, tehničnim in drugim lastnostim ceste, stanju vozišča, ki je bilo mokro in spolzko zaradi odpadlega listja, preglednosti ter prometnim in vremenskim razmeram in svojim vozniškim sposobnostim tako, da bi vozilo ves čas obvladoval. V ovinku je osebni avtomobil zaneslo v levo čez neprekinjeno ločilno črto na nasprotno smerno vozišče in nato na bankino ob levem robu vozišča, kjer je vozilo trčilo v drevo; po trčenju je osebni avto odbilo v gozd ob levem robu vozišča. Pri trčenju je 28-letnega sopotnika na zadnjem desnem sedežu vrglo iz osebnega vozila, medtem ko sta 26-letni voznik in 26-letni sopotnik ostala ukleščena v vozilu.

26-letni voznik na kraju tragične nesreče ni kazal znakov življenja oz. je podlegel hudim telesnim poškodbam, oba omenjena sopotnika v vozilu sta v nezgodi utrpela hude telesne poškodbe. Kasneje so ju po nudeni zdravniški oskrbi reševalci NMP ZD Tolmin z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici. Pomoč policistom in reševalcem so na kraju nudili tudi gasilci PGD Tolmin in Kobarid, ki so med drugim zavarovali kraj hude prometne nesreče in iz osebnega vozila z tehničnim posegom rešili ukleščeni osebi ter nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovanih oseb.

Policija je o tragični nesreči obvestila tudi okrožno državno tožilko in preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Novi Gorici. V nadaljevanju je bila s strani preiskovalnega sodnika odrejena sodna obdukcija, da bi ugotovili natančen vzrok smrti in bo opravljena na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani. Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica bodo o vseh ugotovljenih dejstev prometne nesreče s smrtnim izidom podali pisno poročilo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Na cestah na Severnem Primorskem je za posledicami prometnih nesreč v letošnjem letu umrlo 8 ljudi.