foto: Pixabay
Piše: C. R. 
“V zadnjih dneh smo na našem območju zaznali več oseb, ki so na ulicah in v trgovskih centrih ter pred njimi, pod različnimi pretvezami, pobirali prostovoljne prispevke. V največ primerih so se izdajali za gluhoneme,” sporočajo iz PU Celje.
Prejšnji teden so tri tovrstne goljufe obravnavali v Celju, Slovenj Gradcu in na Ravnah na Koroškem, so še sporočili iz omenjene policijske uprave, kjer opozarjajo, da tovrstne “goljufive kače” hodijo tudi po hišah. “V trgovskem centru v Celju smo romunskega državljana oglobili, v Slovenj Gradcu in  na Ravnah na Koroškem, smo dva Romuna, ki sta v nasprotju z zakonodajo pobirala prostovoljne prispevke, pridržali in ju privedli na Okrajno sodišče v Slovenj  Gradcu. V obdolžilnih predlogih smo sodišču zaizrek stranske sankcije predlagali tudi izgon tujca in zavrnitev vstopa v Republiko Slovenijo. V obeh primerih je sodišče kršitelja oglobilo ter jima izreklo odvzem pripomočkov in pridobljenih materialnih sredstev,” so še zapisali. Ob tem PU Celje dodaja, da v omenjenih primerih znaša globa 104 evre.
Vendar pa je potrebna velika previdnost, saj ne gre zgolj za prekrške, ampak so z njimi povezana tudi kazniva dejanja. “Občane  pozivamo naj bodo pozorni in naj ne nasedajo tovrstnim goljufom. Od pobiralcev  prispevkov  naj  zahtevajo, da se identificirajo  z dovoljenjem območne upravne enote, kjer je tudi podatek komu je zbrani denar namenjen. Če goljufe opazijo naj nas o tem obvestijo na telefonsko številko 113.”
V preteklosti so podobne pobiralce prispevkov opažali tudi v naseljih. Zato opozarjajo, naj občani ne spuščajo takih oseb v stanovanja.