Slika je simbolična. (foto: EPA)

Piše: C. R.

Čez vikend policisti prijeli več kot sto tujcev, ki so nezakonito vstopili na ozemlje Republike Slovenije.

V preteklem vikendu so koprski policisti skupno obravnavali 77 ilegalnih prebežnikov, ki so nezakonito prestopili državno mejo;

V petek so policisti obravnavali triinštirideset (43) oseb; pri Sušaku so prijeli štiri državljane Kosova, pri Kozjanah je bilo prijetih štirinajst državljanov Afganistana in trije državljani Pakistana; v Predloki prijet državljan Afganistana; na Briču sta izven mejnega prehoda nedovoljeno vstopila 2 državljana Kitajske z urejenim bivanjem v Italiji; pri Novokračinah so prijeli dva državljana Kube; v Dolenjah pri Jelšanah so bili prijeti trije državljani Turčije; na Gomancih prijet državljan Bangladeša; pri Podpeči prijetih pet državljanov Afganistana in trije državljani Maroka; na Rakitovcu pa so prijeli dva državljana Afganistana, dva državljana Pakistana in državljana Nepala. Od teh so tri osebe so zaprosile za azil, dva mladoletnika sta bila nastanjena v center za tujce, ostali pa so bili vrnjeni hrvaškim varnostnim organom.

V soboto so policisti skupno obravnavali enaindvajset (21) oseb, ki so nezakonito prestopile državno mejo; na Rakitovcu so prijeli skupino dvanajst državljanov Afganistana in  državljana Somalije; v Rodiku so prijeli dva državljana Pakistana in državljana Indije; v Dolenjah pri Jelšanah pa je bilo prijetih še pet državljanov Turčije. Vse osebe bodo po postopkih vračane hrvaškim varnostnim organom.

V nedeljo so policisti skupno obravnavali šest oseb, ki so nezakonito vstopile na območje Slovenije; zjutraj so v luki Koper obravnavali štiri državljane Sirije, ki so zaprosili za mednarodno zaščito; pri Podgorju pa sta bila prijeta državljan Afganistana in državljan Turčije.

Danes zjutraj do 6. ure so policisti obravnavali še sedem oseb, ki so nezakonito prestopile državno mejo. Pri Brežcu so namreč prijeli 5 državljanov Indije in dva državljana Nepala.

Med 10. 12. in 13. 12. so policisti s PU Novo mesto med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Dobove in Vrhja (PP Brežice) izsledili in prijeli štirinajst državljanov Afganistana in pet državljanov Pakistana. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.

Brežiški policisti pa so 12. 12. na območju Dobove izsledili in prijeli tri državljane Kosova, ki so nezakonito prestopili državno mejo. V bližini so prijeli še dva državljana Kosova, ki sta tujce s kombijem slovenskih registrskih oznak nameravala prepeljati v notranjost države. Sprovajalca bodo s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki s tremi državljani Kosova še potekajo.