Fotografija je simbolična. (foto: Policija)

Piše: C. R.

Policisti PU Nova Gorica so v sodelovanju s Specializirano enoto za nadzor prometa Generalne policijske uprave (SENP) tudi prejšnja dva vikenda poostrili nadzor cestnega prometa na Severnem Primorskem. Poostren nadzor je potekal na glavnih cestnih relacijah v okolici Nove Gorice in Vipavske doline, poseben poudarek pa je bil zaradi pričakovanega povečanega prometa voznikov motornih koles namenjen območju Zgornjega Posočja in Keltike (Most na Soči – Želin). Pričakovane napovedi so se uresničile, saj so se v Zgornje Posočje zgrnile trume motoriziranih obiskovalcev, med katerimi je bilo veliko število tako slovenskih kot tudi tujih voznikov motornih koles.

Policisti novogoriške policijske uprave so 15. avgusta 2021 ugotovili 29 kršitev določb Zakona o pravilih cestnega prometa; v 27 primerih so voznikom izrekli globo, v 2 primerih pa sta bila voznika zaradi lažjih prekrškov opozorjena. V sklopu tega nadzora so policisti kontrolirali 44 voznikov enoslednih motornih vozil. Policisti so sedmim motoristom izrekli globe, v enem primeru pa je bil voznik motornega kolesa zaradi lažjega prekrška opozorjen.

Naslednji vikend oz. v soboto, 21. in nedeljo, 22. avgusta 2021, pa so policisti PU Nova Gorica v sodelovanju s Specializirano enoto za nadzor prometa Generalne policijske uprave skupno kontrolirali 64 voznikov motornih vozil. Pri tem so policisti SENP in PU Nova Gorica skupaj izdali 39 plačilnih nalogov in 8 glob na kraju prekrškov. V postopkih so skupaj odredili 45 preizkusov alkoholiziranosti. Vsi so bili v okviru dovoljenih vrednosti.

21. avgusta je najvišja izmerjena hitrost vozniku motornega kolesa izven naselja, pri omejitvi 90 km/h, znašala 134 kilometrov na uro. Najvišja izmerjena hitrost v naselju, pri omejitvi 50 km/h, pa je pri motoristu tega dne znašala 85 kilometrov na uro.

Tudi naslednjega dne oz. 22. avgusta 2021, je bila izmerjena najvišja hitrost motoristu izven naselja, pri omejitvi 90 km/h, in sicer je znašala 145 kilometrov na uro. Obravnavali so tudi voznika motornega kolesa, ki je na Idrijskem vozil z neprilagojeno hitrostjo in med vožnjo storil več drugih cestnoprometnih prekrškov, prav tako je skorajda povzročil prometno nesrečo z nasproti vozečim vozilom. Vozniku začetniku je bilo v skladu Zakonom o prekrških začasno odvzeto vozniško dovoljenje in prepovedana nadaljnja vožnja; sledi obdolžilni predlog na pristojnem sodišču.

Najpogostejše kršitve voznikov v omenjenih nadzorih so prekoračitev najvišje dovoljene hitrosti, neprilagojena hitrost, neupoštevanje talnih označb, prekoračitve hitrosti, prehitevanje v ovinku, prehitevanje v času, ko nima dovolj prostora za varno prehitevanje (prehitevanje v škarje), neupoštevanje talne označbe, stran vožnje, preseganje dovoljene ravni hrupa…

Tudi v začetku prejšnjega tedna oz. v torek, 24. avgusta, so policisti PU Nova Gorica na Severnem Primorskem v sklopu poostrenega nadzora prometa ugotovili 23 kršitev v zvezi s prekoračitvijo hitrosti; 15 voznikom so izrekli globo, 8 voznikov motornih vozil pa je bilo zaradi lažjih prekrškov opozorjenih. Prav tako so v nadzoru 3 voznikom motornih koles zaradi kršitve prometne zakonodaje izdali plačilni nalog, enega voznika pa so zaradi kršitve opozorili. Policisti so kontrolirali tudi 20 voznikov tovornih vozil in ugotovili kršitve v 3 primerih (tehnične pomanjkljivosti na vozilu).

Policisti opozarjajo udeležence v cestnem prometu na večjo odgovornost pri vožnji in spoštovanje ostalih udeležencev v cestnem prometu. Na cestah PU Nova Goricah bomo tudi v prihodnje pogosteje izvajali poostrene nadzore, usmerjeni na relacije oz. območja, kjer je problematika zgoraj navedenih kršitev izstopajoča.